My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jun 28, 2012

Hospital gov vs hospital swasta

Mesti ramai mmy2 yg konpius nk milih hospital mn mse nak brsalin kan? atleast mase nak mencheck up kandungan dh nak kene desite... cam aku dlu.. naik lemau memikir, ikut suare hati ke nak ikut berat poket asben ke, nak ikut diri sndri ke, nak ikut nasihat org lain? tekanan siot.... so d sbbkan tu.. aku rase mcm best plk nak share psl spital2 nie ngn kwn2 seme... kalau ade yg aku tersalah t.. korang perbetulkan je la yup...


Hospital gov:
Kelebihan:
1) Kebiasaannye... n walau mcm mana pon.. doc akan berusaha untuk para mmy2 x akan d operate... means.. bersalin normal...ni adelah prkare yg sgt best bg aku... kite dpt rase kesakitan yg same cm mak kite lahirkan kite dlu..(klu normal la..tp dlu2 tramat jrg atau blh d katekan susah nk jmpe kene operate nie..)

2) Dapat trus pegang, peluk, cium baby kite yg baru je kua dr mis v kite tu... bau darah yg amat manis.. x de hanyir/busuk langsung... mase nie nak berjurai sgt air mate.. lupe segale sakit yg bru je pas kite lalui tu.. nikmat yg x dpt nak d katekan... perasaan yg amat hebat mase ni.. (Aku dlu..pas je bby kua, nurse tu trus potong tali pusat n brdarah2 tu tauk atas bdn aku.. serius best...)

3) Makanan prtame bby.. SUSU IBU... nurse x akan bg n x galakkan bby d bg susu tepung... so.. bile bby dh d bersihkan tu... nurse akan bg kat mmy2 seme.. bleh bg bby susu prtame yg tinggi dgn khasiat n kaye dgn kolostrum tu... 

4) Sesetengah gov hspital dh bg asben msk n temankan wife dlm labour room....

5) Kebanyakkan hospital dh ade wad yg cun n tenang dh.. tp x seme hospital...

Kekurangan:
1) Layanan - yg nie msti ramai sgt ibu2 yg bersetuju ngn aku.. layanan hospital gov x se best hospital swasta... nurse2 derang kasar... tp cm ne pon x seme tmpat cm tu.. kat tmpat aku bersalin dlu.. hospital sg buloh.. so far ok je.. cume ade la 1, 2, 3 perkare yg x best..yg mmbuatkan aku cm susah nak lupe...

2) Susah utk dpt ubat2 cam ubat penahan sakit ke pe.. munkin pas dh mntak brkali2 bru dpt... de gak yg x d layan prmintaan tu...(ni bnyk dr pengalaman my friends...)

3) Dlm labour room, mmy2 akan d tngglkan keseorangan..(x tau la pengalaman org lain.. tp nie pengalaman aku...) cume selang sejam bru ade nurse dtg menjengok...seolah2 cm aku nie tahu sgt nak bersalin n mcm aku nie tahu sgt prosediur2 die... nurse tu pon n x stay lame pas dh tengok aku tu.. t die kua blik.. klu aku x tahan sgt tu... aku jerit je..panggil nurse...(mase aku dok trjerit2 nie.. dh trbuke 9 cm.. nurse dtg.. n slame je seluk n bg tau.. blm g.. bru 9 cm.. "nurse sy x tahan sgt dh nie nurse cm nak trkeluar dh...." nurse ckp.. nurse cume ckp nanti blm lg... urm...

4) X ade doc pon yg menjengok atau menyambut kelahiran bby aku... yg ade cume nurse2 yg dtg sekali sekale tu.. n semenye ade 4 org.. n sorang tu mulut die mmng cm CELAKE yg tramat sgt3x...suke tengking2, mara, kasar, memek muke yg cm nak penyepak muke aku... sgt biadap!!!! susah sgt nak lupekan nurse tu.... n ade sorang g nurse dlm labour room tu yg selalu menyokong nurse tu... wahai nurse... sy nie kesakitan nak brsalin.. bkn sy suke2 menahan sakit...jgn la layan sy mcm tu.. nurse klu x ikhlas..tolong la cri keje lain.. t buat dpt dose je.. org ramai marah / dendam ngn u.. urm...

5) Asben n family blh dtg time melawat saje... so pepandai r jage diri n baby... mmy2 pon akan kene jge bby sndri... nurse x jage...


Hospital Swasta:
Kelebihan:
1) Boleh memilih doc... sama ada nak doc lelaki / perempuan yg menyambut kelahiran bby kite...

2) Layanan tip top, anak kite d jage.. pas je bersalin... nurse akan jage anak kite.. sbb mmy2kan dh x de tenage...layanan nie la yg para mmy2 semua snggup tutup mate n byr bape saje bil hospital tu...

3) Mudah untuk d beri ubat, kalau sakit.. nak ubat? nak cucuk? ckp je.. semua boleh...

4) Ibu n bby d jage sepenuhnye oleh pihak hospital...

5) Kebanyakkan hospital swasta, bile falmily nak dtg melawat pon blh... ade family tunggu n jage pon boleh... nak dpt 1 bilik sorang pon boleh.. 

6) Suami boleh msk dlm labour room tuk temankan wife n bg sokongan tatkala wife ngah sakit tu...

7) Wad yang tenang....

Kekurangan:
1) Hospital swasta mmng trkenal dgn czer... kes kecik2, sikit.. czer... errrrr... kos die agak mahal... n kalau brsalin care nie.. penjagaan diri mmy2 dlm pantang pon agak susah...

2) Bile dh czer, doc akan gunekan bnyak suntikan n ubat-ubatan yg x bgs tuk bby..(actually ubat nie x de pape kesan pon tuk bby.. cume ye la kan.. drugs...)

3) Kebiasaannye, bby akan d susukan dgn susu formula.. so... susu pertame bby bkn susu ibu... sad :( ...tp klu ade prmintaan dr mmy2 nak susukan sndri bby rsenye drng bg...

3) Mcm mana canggih hospital swasta, tp klu kes kronik derang akan tolak ke gov gak.. n mmy2 seme stil kene byr kos rawatan yg kat swasta td.. n kat gov plk t nurse akan bising sket la...


lain2 korang cari sndri la yup.. nie aku cedok dr pengalaman aku n kwn2.... pape pon sblm brsalin tu.. p la servey btl2 tmpat yg korang nak brsalin tu.. bnyak kes x trjadi kat situ? ok x? nurse die cm nie? bayaran? dll.. semua semua kwn2 aku yg nak melahirkan tu selamat n dpt buat keputusan yg trbaik... aminnn


muah
-ainlaily-




Jun 26, 2012

Azuan + Diha

Aku teramat suke dgn hasil kerja en asben yg satu nie.. so d sbbkan aku suke... aku tepek la kat sini.. share plk ngn korang2 seme.. mane la tau korang suke gak.. hihihi... cstmer kali nie.. name die Azuan n Diha... n wedding nie d buat kat duchess place... 










muah
-ainlaily-





Kwn sehingusan

Mesti korang seme ade kwn yg mmng dr sek rendah..bwk ke sek menengah..bwk ke alam bujang n smp la ke dfh kawen n branak pinak... ha nie la die best girl friend aku yg mmng dh lame ujud n main2 same ngn aku dr kecik.....x sngka yg relationship ktorng nie brtahan lame.. wlaupon kdng2... ade sorng ilang...sorang timbul.... tp last2 jmpe jgk....hehehe....

luv u guys ketat2... muahhhh

Actually picca2 nie aku dh pena bubuh kat entry sblm nie.. tp yg pkai henpon je ler... nie kebetulan mery dh hupload picca yg senonoh sket so aku saje la copy n tepek sini... huhuhu.....

cumey sungguh anak ayu tu....

anak sape la yg nangis nie... hihihi....

tq mary coz sudi jmput aku.... luv u...




muah
-ainlaily-



The origin of acestudio


Selepas hampir setahun... n finally dpt pegang kamera blik... tp kali nie... ikut saje tuk nak lepaskan rindu... rindu tuk snap gamba.,.. tp cm ne pon.. dh bnyk sgt yg aku lupe... thnks tu mr asben coz bnyak bg tunjuk ajar.. luv u dear.... 

Picca yg aku snap mse follow mr asben nie.. x lain x bkn.. picca bff kitorang...(aboi n ita) sbb klu cstmer lain aku x brani.. klu kwn sndri.. atleast klu gamba tu cacat.. msti derang maafkan aku punye.. hahahaa..... x bnyk g gamba yg dh d edit... sbb sjak ade baby nie acam bz sket... aku blm pandai bahagikan mase seperfectnye... t aku tepek la picca tu kat sni bile dh siap yup.... 






muah
-ainlaily-

Jun 25, 2012

BLENDER


Yeayyyy... akhirnye jumpe blender yg aku rase cool n best tuk gune nak wat baby food... ramai org kate x yah blend... t hancurkan je mse masak tu.. OHHHH.. aku x serajin tu.. klu weekends ble la.. klu weekdays... alamatnye merahla punch kad aku... so solutionnye, gune... BLENDER... huhuhu...

Sebenarnye blh je gune blender yg kat umah tu... tp aku cm mls nak campo2.. sbb tu slalu blend bawang, cili n segale tuk masak2 kan... so sbb tu la aku cri blender lain... hihi...(alasan!!!)

So pe g... cari jgn x cari n finally.. aku jmpe blend yg amat2 aku terbekenan kat pelusuk sanubari aku nie... 

Pensonic Multi-Function Blender PB-4000 

yang ade warne2 tu... bleh blend dlm tu.. pas tu minum trus kat stu.. cool kan?

bleh blend buah.. nak buat air buah..

bleh blend baby puree... bubur... kacang etc

bdn die
ade 4 jenis penutup... blh msk straw.. blh ttp trus dll...




muah
-ainlaily-








Shopping Online


Mesti ramai yg suke shopping online kan?  x yah susah payah kua umah, x yh cri parking, n x yah jalan... simpan je lemak aku tu bebaik... hihihi.... n pling best.. bleh cash on delivery.. means.. dh smp die anta brg kat dpn muke... bru bayo... n penghantaran percume... aku kan mmng suke share ngn org bebende yg menyenangkan nie.. so nak try bli? ayuuuhhhhh....

korang yg baru nak beli tu jgn lupe.. register dlu...

Isi form... name...alamat...bla..bla..bla... n pe g... contenue shoppeng r....huhuhu...

dah jmpe korang nak msk kat wish list n preceed... done!!! t smp r tu.. tungguuuu.. hihi...


ps: tq tu anita coz perkenalkn kt aku link nie




muah
-ainlaily-






Sexy mmy :P

Aku suke sgt tngk org pregnnt n aku suke sgt diri aku mse pregnent... sbb aku rse mse tu.. cantik n sexy sgt.. hihi.... harap kwn2 pon rase same cm aku rase.. 

pic aku curik dr google :)




muah
-ainlaily-

MURNI


Murni nie.. bkn le name anak buah aku ke.. kwn aku ke.. tp restoran.. hihi... murni nie kire same adik bradik..sepupu sepapat secawangan ngn william... yg aku suke sgt mkn mse ngn preggy otet dlu... Kali nie kitorang p ngn best buddy ktorng a.k.a pngantin baru aboi n ita... huhu.. 

Nasi lemak ayam pandam.. ayam die sdp... yum2..


sandwch ayam...


Pink Panter...air aku.. air derang seme lain.. ok bye.. slamat jd gemok cm aku...




muah
-ainlaily-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jun 22, 2012

tutti frutti ice cream

Suke mkn eskem? aku n en asben suke gileeeee mkn eskem... dlm peti ais mmng ade stok pnye la bak kate org.. hihihi... (tngk bdn ktorng la kan.. hihi) kali nie aku nak try sndri buat eskem, esyik beli je kan.. nak tau gak pe rase klu buat sndri.. hihi...



Ni 1st time aku buat eskem nie... 2 kali aku buat.. 1 kali x jd.. n kali nie jd.. so aku tepek resepi yg jd tu kat sni tuk share ngn kwn2 seme... mane la tau klu jdkan... hihihi.....


Okeh jom skodeng bahan-bahan die.... 

1 bekas besar uougrt nestle smootch n fruity...(aku gune yg gamba 1st kat atas nie.. buah beri campo)
1 cwn susu fresh milk
1/2 cwn susu pekat manis
2 sudu madu lebah


Cara-caranye:

Masukan semua bahan2 yg aku tulis tu dlm blender... blend smp sebati.... bile dh sebati msk dlm fridge.. dlm sejam(x beku pon lg time nie..) kuakan blik n blend blik... msk fridge balik.... n pas sejam kuakan blik n blend... buat smp 6 kali atau sebanyak yg korang boleh blend n kua msk fridge tu tuk dptkan eskem yg lembut... dh siap t...sejukan blik smp beku... n mase nak mkn pastikan hias ngan buah skali... sbb bru la btl2 cm Tutti Frutti kan... huhu...


Aku wat 4 kali blend je..(MALAS) tp die dh jd lembut.... cume x segebu cm kdai.... Tp x pe la.. en asben ckp... sdp... Mase nak mkn aku hias ngn buah longan, choc cip n hershey's chocolate syrup.... sebenarnye buh caremel syrup g sdp.. tp sbb dlm peti ais ade choc syrup je.. so bedal je la.. hihi....


muah
-ainlaily-


*picca tu sme ikhsan dr mr google jek.. :P


Lomang..... Lomang.....



Pejam celik...pejam celik...dh msk 1 syaaban smlm kan? ishhh.... tp cm ne aku blh x pasan... aku mmng dh niat nk ajak en asben same2 pose time tu... tp ptg tu bru la aku trpasan.. terlopeh sudah.... sob...sob...sob.....




dlm mse beberape mnggu je lg.. kite nak pose dh... pose yg trtinggal2 dlu tu dh ganti ke blm? urm..urm...urm... no..no..no... ganti okeh darling... bak kate mase kekecik dlu... "nanti allah marah.... nanti masauk api nerake" hahhahaa... bile tringat blik pengalaman mase kecik2 dlu tu.. aduyaiii... rindunye rase.. seme yg kite buat.. seme bnde2 happy je... main bunga api... dpt baju raye... mkn lemang n rendang.... hihihi x yah pk kua duit pon...


Ckp psl lemang... aku nak promote lemang sepupu aku yg kat kampung tu... x berape nak kampung r.. sbb kat sg buloh je.. huhu... sesape yg nak try blh la pm me yup.... lemang nie gerenti thn lame n lambat basi.. sbb die x rebus... tp lemang yg dibakar.. tradisional punye...



Ade mcm2 saiz lemang nie.. besar, gemuk, kecik, kurus, tinggi... sebut je... tp yg aku tolong jualkan nie.. kurus n tinggi... sbb aku suke yg nie.. aku akan jual bnde yg aku suke je... hihihi.... tp nie aku tolong jualkan je... penghantaran masih g d area shah alam.. sbb aku keje shah alam.. hihi...

Lemang nie sdp d mkn ngn rendang ayam, rendang daging, rendang tok, rendang nenek, serunding, kuah dorean... pape je la korang nak mkn.. klu tringin nak mkn ngn jem stowberi pon buleh.. kiki.... Ok darlings...selamat mmbeli... muah..muah....



muah
-ainlaily-

Jun 21, 2012

Meh Keje...

Saje aku nak bg tau kat kwn2... ade jwtn kosong skrng kat pej. tanah... sape yg blm ade keje tu.. cucube la try join.. mn la tau rezeki kome kan.. huhu.. slmat mncube guys :)


IKLAN JAWATAN KOSONG
PEJABAT TANAH DAN GALIAN SELANGOR

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon ANAK NEGERI SELANGOR yang berkelayakan untuk mengisi jawatan perkhidmatan kontrak berikut :

JAWATAN GRED 
A
PEGAWAI PERANCANG BANDAR DAN DESA J44

B
PEGAWAI UNDANG-UNDANG L44

C
JURUUKUR BAHAN J44

D
PEGAWAI PENILAIAN W44

E
PENOLONG PEGAWAI TANAH NT27
_______________________________________________________________________________



CARA-CARA PERMOHONAN:

Permohonan hendaklah dibuat secara melengkapkan Borang PTGS/BKP-JK/1/2012 dengan menyatakan, keterangan lengkap mengenai peribadi, kelayakan, pengalaman dan menyertakan sijil-sijil berkaitan serta sekeping gambar berukuran pasport. Borang permohonan tersebut boleh diperolehi di laman web PTGS, http://ptg.selangor.gov.my/ dan hendaklah dikembalikan seperti alamat berikut:

BAHAGIAN KHIDMAT PENGURUSAN
PEJABAT TANAH DAN GALIAN SELANGOR
TINGKAT 4, BANGUNAN SSAAS,
40576 SHAH ALAM
SELANGOR DARUL EHSAN
(u/p: Unit Perkhidmatan)

TARIKH TUTUP PERMOHONAN
Tarikh tutup permohonan adalah pada 6 Julai 2012

PENTING*
*Borang permohonan yang tidak lengkap diisi akan ditolak.
*Permohonan yang lewat diterima tidak akan dilayan.
*Hanya calon-calon yang layak selepas ditapis sahaja akan dihubungi untuk sessi temuduga.
*Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan adalah dianggap tidak berjaya.



burger bakar kaw2..

yeayyy... finally merase gak burger bako nie... yummyyyy....1 biji yg besar n susah sgt aku nak habiskan... thanks tu ody yg blikan tuk me n mr asben.. weeeeee


muah
-ainlaily-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jun 20, 2012

Yummy Rainbow Cake :D



Actually bkn le nak bg resepi rainbow kek nie.. tp kali nie nak jual.. ceeeehhhh acam la aku nie terer bebenor masak.. hihi... bkn akunye la.. tp sepupu yg buat... btw jualan nie tuk warge bangunan suk je.. sbb aku mls nak p menghantar2... kalau nak jejugak.. mai amik kat suk... x de kos penghantaran...(sbb aku x hantar kan) hihihi... 



Sedap ke kek nie yg aku dok nak mengepost kat blog aku nan indah nie? hihihi... mesti la sdp darlingsssss.... i pelanggan ttp okeh.. n bkn aku je.. bnyak g pelanggan ttp kek nie kat sni... so saje post kat sni bg sesape yg nak try.. blh pm aku yup... berat kek nie lbh krng 1.5kg... 



tp tu la.. deco die tu x de la korang blh pilih2.. nak acam marta stewart buat ke, cm cep wan buat ke kan... deco die still cantik..cume biase2 je.. huhuhu.. tuk topping die, gune cheese kek... yummy..yum..yum...





Selain dr cake nie... Rainbow cup cakes pon ade jugak.. so blh la order ikut citerase msng2.. klu nk cumey... blh blik kek sebijik.. n kelilingnye t.. taukla cup cakes tu.. huhu... klu nak tauk gegambo cm kartun pon blh gak... terpulang....




selamat menjamu selere :)




muah
-ainlaily-

Jun 18, 2012

banyaknyeeeee.....

Jjcm durian lg... kali nie kat sek7, shah alam... gile bnyak durian... sini biasenye org mkn buffet... mkn smp panas perut.. hihi... harge pon ok la.. so..so... hihi (bkn aku pon yg bayor.. ye..ye.. je...)



mentare tunggu durian, si orkid dh trbum bum kat bahu ddy... ermm..x kesah la bnyi bising cm ne pon..klu die ngntuk nak bum..bum.. tu.. kat mn2 pon die okeh.. hihi.... 


konsep gerai.... bnyak sgt org mkn kat sini...


setiap 1 meje derang akan sediakan 1 bakul.. nie hasil yg kitorang pnye.. hihi...

slamat memanaskan perut..



muah
-ainlaily-












Published with Blogger-droid v2.0.4

Happy ddy day darling....



Selamat hr bapa tu my ayah... ayah mertua n ddy... Sebenarnye tiap hr adelah hr bapa... tp sebab kegatalan aku..so en asben hekot gak la p celeb... hehehe... p dating mkn eskem r.. pe g.. hihi...


mumule nak bli 1 je.. u suap i... i suap u... lomantik cgt!!! tp bile pk2 blik... mane cukup... aku mkn dh r bnyk.. so kene gak la bli 2.. no share2 okeh... 1 ddynye, 1 mmynye... yum2... gemok..gemok..meh ddy ikot mmy jd gemok....!!!

Pas tu cm boring plk.. kau pndng aku...aku pndng ko... aishhh... jom la ddy.. kte p cri massage2... ktorng x p jauh.. kat botanik je...


tempat nie cun gak... sesampai je.. drng bg kitorang air ginger yg.. uweeekkkk... perit tekak aku nk telan.. tp bile dh telan 1 kali.. ketotnye x abis2.. smbl urut tapak kakai...smbl mkn eskem.. uiiii heaven uolsssss....


antara deco2 dlm spa nie...


kitorang amik yg ade 4 kerusi 1 bilik tu.. ha.. tu ade g 2 kerusi kosong dpn ktorang...


mumule derang akan rendamkan kaki kite dlm air hangat... dlm bekas yg bwh die ade bonggol2 cm tmpat pijak2 tu.... (abaikan rupe x semenggah kaki aku tu)...

pas rendam kaki t die msg bahu n blakang... haiyarkkkk!!!!!

pas tu bru derang msg kaki...


smbl d urut blh tngk tv.. ha nie, cite korea...


peace... bdk2 nie urut ala2 je.. x rase pape.. tu en asben dh termengantukkan dh... hihi.. cian die...


muah
-ainlaily-














Published with Blogger-droid v2.0.4