My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Feb 27, 2011

Hantaran

Hantaran pihak lelaki bg kat aku... dh boh ri tu kan? so.. nie meh layan hantaran dr pihak aku.. bg kat en asben plk....nie temanye sweet n romantis.. ala2 taman gituw.. ikikiki..~~

-Sirih Junjung-

-Perfume Versace-

-kek-

-Nikon D300s-

-Nautica-

-Patchi Chocolate-

-Polo-

Kesemua hantaran nie plk..pihak aku... bg kat en asben... di gubah Suri Butik..  a.k.a akak ipor aku... Kak Munira... 


-Ni gambo en asben nk mai umah.. hantaran dr derang la nie-

xoxo
-ainlaily-





Feb 24, 2011

Hantaran

Bnyk kwn2 yg asyik tnye hantaran... aku bkn pe.. penyakit pemalas nie makin merebak.. hehe..  k la.. nie aku tauk... bg kwn2.. yg ngah mencari idea tuk wat deco hantaran tu ble la tngk2... huhu...

-mas kawen-


-DKNY-

-Coach handbag-

-Duit Hantaran-

-Sirih Jinjung-

-Cincin Diamond n platinum-


Kesemua hantaran nie..pihak lelaki bwk tuk nk bg kat pihak pompuan..... di gubah oleh D'Wedding Planner.. a.k.a akak ipor aku... Kak Nida... 

xoxo
-ainlaily-





Hantu @sec 2, Shah Alam...

Korang pena denga cite pasal antu nie? seram wey... actually bkn pengalaman aku pon... aku terbace ade pengalaman org nie kat blog die... credit to en asben yg bg link cerite seram nie... jom aku share ceritenye ngn korang.... layannnnn >>> 


9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la]. 

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada. 

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?] 
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya... 
Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas. 

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena. 

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot. 

Mlm tu kitorg kna lg teruk. 

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda... 
Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat. 

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni. 

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor. 
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!   


Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah. 

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita. 

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil. 

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak. 

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!! 

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden? 

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg. 

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam. 

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss...... 

Aku demam 3 hari. 

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang. 

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x? 

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu.. 

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah ..

seramkan? alhamdulillah kejadian nie x terjadi kat aku n keluarga aku... (mintak dijauhkan lah...)

xoxo
-ainlaily-


Feb 23, 2011

Nabil Photoshoot

Actually gambo bkn la smlm aku amik.. lame doh... cume penyakit M aku nie je yg x ter tauk2 g gambo nie kt blog... hehehe... jom la layan gambo2 nabil yg aku snap nie... huhuhu




xoxo
-ainlaily-

Donut... yummy~~


Sape yg x suke donut... yummy.... aku teramat la suke.. hehehe... tu yg pp aku cm donut tu... kali nie me n en asben p mkn donut krispy kreme @ Berjaya Times Square... actually kat plaza masalam pon ade... tp sbb nk singgh Nikon kat TS skali.... kebetulan mase nie nk valentine.. so semua donut die bntok love.. cute banget.. huhuhu... 




Tp nie je la yg weols beli... kang bnyk2 x abis pulok.. tp cm ne pon... Donut J.CO n Donut dunkin donut tetap menjadi pojaan hati... huhuhu...

xoxo
-ainlaily-

HTAR

Ari tu mak mertua masuk spital... lame gak la... masuk selase mlm... khamis petang baru kua... Mak masuk sbb darah tinggi die terlalu tinggi... 220 ooo.... tahan normal 120 je kan? klau aku x silap la... Time nie, g pon mak demam.. sedeh sgt tngk keadaan mak mase tu... die cm hayal je... cm x kenal... x dpt berdiri.. n x dpt nk menguruskan diri...  Ayah pon nmpak risau sgt...

Mak dok wat 7A, n katil 6B

weols gilir2 jage mak...  mlm selase tu... aku n en asben jage... tp d sbb kan en asben lelaki... so die x dpt nk truskan jage smp pagi... so kene la aku jage sorg2... huhu... nie la pengalaman pertame aku menjaga org sakit.... pengalaman yg sgt2 berharge... mmng x le nk ckp... betapa menggelabahnye aku... bile mak nk p bilik air.. bile doc asyik dtg n dtg kejutkan mak... tuk amik sample darah, sample kencing n mcm2 g..... makan+minum pakai straw je... ubat semua jenis cecair... tp mak x makan pon... tmpat tido mmng x selese... katil mak kat tepi... kat tmpat laluan org ramai tu... bilik penuh... katil2 penuh... so mak kene tdo stu mlm tu... sabar ye mak... 

Smpt belek jap... sementara tnggu En Asben dtg jmput.... 


Ari rabu tu... kul 8pg... acik n abg li dh dtg bwk makanan mak... tp mak x lalu mkn... Dlm kul 12 aku balik dh...coz Kak Antie ade... tukar shif.... Kak Antie jage sepanjang siang tu... tp dlm mase yg same..alang pon ade gak... mak dh dpt katil yg ok sket... n ptg tu mak cm dh ok... alhamdulillah... kitorang seme dtg.. coz waktu melawat kan time tu(ade abg lan, along, angah, acik, aku, ewan, lily, abg aizat n kak antie)... Aku jage balik ptg tu... tp ngn Nini... kejap je... sbb kul 11 bibik dtg tuk jage sepanjang mlm tu plk... kami semua gilir2 jage...


Yeay... meh layan.. kopi n kuaci....

Ari Khamis acik n alang plk jage sepanjang siang.... tp atas usaha, doa anak2 mak semua nie, n kekuatan mak tuk sembuh.... ari Khamis tu darah tinggi mak dh trun jd normal... 120 je... bdn mak pon x demam g... doc ckp dh ble balik... yippieyy... suke mak gile dpt balik.... org doakan moge  mak sntiasa sihat..amiiinnn... kwn2 doakan kesihatan mak mertua sy sekali yup...


Senarai ubat mak... mak makan 16 biji ubat tu siang... n sebiji tuk mlm...

xoxo
-ainlaily-

Tutorial Favicon

Favicon.... tau x apekejadahnye tu? huhu... aku pon mumule x tau... ape menatanng nieh? last2 bace kat blog ceera bru tau... Erm... aku rase ramai g kwn yg x tau pe tu kan? Favicon tu adelah icon yg tauk kat tab atas tu... tp yg x best tu... icon aku tu terlalu cenonet... cm ne nak besaukan tah... 

*Ni kat tab aku atas tu... yg kt tmpat URL tu x jd plk buat... huhu... cm ne tah....


Ok... jom wat sesame... cam nie>> 

mumule... p kat~~
layout - edit html

then search coding nie


Ade x? klu bepinor sgt mate nk mencarik tu... paling senang ko tekan je.. ctrl f (tekan serentak tau)... t kua acam nie>>

Dah jumpe? amik coding nie... korang paste je kat bwh coding head tu... amik...jgn x amik...


Mane2 kwn yg dh try t... klu dpt care tuk besaukan muke aku kt atas tu... hehehe... 



Yg aku highlight tu... korang tuka tau... kang x pasal2 je... blog korang tertepek muke aku... huhuhu...

Gamba korang tau x cm ne nk tepek? nk dptkan URL? kalau ikt tutorial dr ceera... korang klik kat gamba mana korang nak... ~~then klik properties... ~~then copy location tu... ~~n pastekan untuk gantikan URL yg dh highlight kat atas tu...senang kan? tp aku wat x jd... hahaha... mengongkan.. x pe... msti ramai g yg mengong cm aku... so cm ne aku wat? 


aku p kt gamba dlm blog aku nie... then klik open new tab kat gambo tu...


Pas tu...Klik kat Console (anak panah atas tu)... pas tu copy coding yg kat anak panak bwh tu... gamtikan coding yg aku dh highlight tu... huhuhu... Siap sudah... Selamat Mencube...

p/s: tp gambo aku kat atas tu trkecik sgt... klu kwn2 ble wat cam besaukan sket ke... t ajo la aku plk ek...

xoxo
-ainlaily-

Tristan Tareef

Dah tngk anak Serina? alaaa... cucu Chef Wan.... aku baru je trtengk td... tu yg nk share ngn kwn2 semua.. sbb anak die comey gile... muke omputeh sgt... hehehehe...



totomey nye die~~ hehehe


xoxo
-ainlaily-

Feb 22, 2011

Oh my baby~~

Pejam celik... dh besau dh dak icha nie... dh pandai melaram okeh... hehehe... ari tu keluar... die siap grab beg lg... wat ala2 acam handbeg ko...huhuhu.... kiut sgt...

~wink..wink...~

~1..2....3.... say yeayyy...~

xoxo
-ainlaily-

lapo...lapo...

Yeayyy Jumaat... rehat lame nie... mana mau pigi dey? huhu... lokasi makan kali nie kat Jusco Bukit Raja...@Kenny Rogers Roasters.. yum..yum... mcm2 yg weols order kat keni rojes nieh...  time lapo mkn mmng x hengat donia... huhuhu..







Tp yg paling appy.. makan ari nie di taja oleh Kak Lia... huhuhu... tu yg paling sodap2 tu... ngeh..ngeh..ngeh.. Pape pon, tq Kak Lia.. t blanje g ek.. hehehe.... 

xoxo
-ainlaily-

Feb 8, 2011

Langkah-langkah nk tawen...~~

Nak tawen... nak tawen... dh gatal nie mak... nak tawen...~~ huhuhu... sabo2... tau x pe langkah2 tuk tawen? jgn nak pk sedap je.... ade proses2 yg kene lalu dlu... Aku kan bru je lepas... so blh la share ngn korang yg nk tawen tu... hik.. hik... 

Langkah pertame.... 


korang kene p reg... p kursus kawen dlu.. x lame pon... 2 hari jer... sabtu n ahad... Yg pempuan tu kene pakai tudung tau... jgn nk slendang2 jer... 






Nanti dh abis pra perkahwinan... ari ahad mase nak balik tu t drg bg sijil pra perkahwinan korang.


Langkah 2


Korang kene p hospital... hospital gov je tau... wat appoiment (book tarikh) tuk buat ujian darah...  dtg pd hr yg korang dh book tarikh tu... p kaunter amik nombor.. byr singgit... amik borang kat kaunter n isi... t bile doc dh panggil t... pas cek t die tulis la negatif @ positif... kalau negatif t die bg balik borang korang nie...  


Langkah 3

 P Jais... amik borang kawen namenye BORANG 2A...Kalau malas p Jais.. korang p je bukak laman webnye.. download je borang kat situ... ade 2 borang... 1 tuk lelaki... 1 tuk pompuan.... 


kene isi borang nie lengkap..lengkap t means ngn dokumen2 sokongannye sekali....mende2 nie musti wat 3 bln sblm nikah... jgn buat last minit okeh... t menyusahkan ramai pihak...  ada Salinan IC bakal Penantin, Salinan IC saksi borang (2 org), 

salinan keputusan ujian HIV korang, 

salinan sijil pra perkahwinan, 

surat pengesahan bujang (lelaki sahaja/ tempat keje korang ble watkan).

Borang pihak lelaki yg dh lengkap musti bwk kat Penolong Pendaftar Nikah Qariah kat tmpat tinggal korang... bkn kat jais tau... jgn keliru...  bwk ngn saksi 2 org sekali (yg empunye salinan IC tu). 

Langkah 4

Bile dh dpt sign semua... p wat 1 salinan g... bwk p JAIS.. kawasan alamat umah lelaki... anta borang mesti lelaki... t drng sruh sign.. n t kene byr bape ek... kalau x silap RM10... aku pon lupe dh... hehehe... t org jais akan bg cm resit warne coklat.. besar A4. yg korang wat salinan td tu kan.. pihak JAIS akan amik... Ori t die bg korang balik...

Langkah 5

Pihak lelaki dh setel... pe g... bg la borang n semuanye tu kat pihak pompuan plk... pompuan buat bende yg same... tp mase nk sign kat Penolong Pendaftar Nikah Qariah kat tmpat tinggal ko tu.. msti bwk 2 saksi n sorang wali (apak ko/ abg dll)... n anta kat JAIS tempat perempuan plk.. prosesnye same cm lelaki td...


Langkah 6

~~~~Siap.....fuh..... bnyk kan?~~~~

Mase akad nikah t... pihak lelai kene sign borang nie lg... n kene byr duit kat tok kadi....

Last

Pas dh kawen... pg JAIS yg berdekatan ngn tmpat nikah korang tu... amik sijil kawen... biasenye akan siap 2 minggu dr tarikh nikah korang.... Dah dpt sijil kawen? ok p MAIS n JAIS S.Aalam tuk buat kad kawen.... kene bg 2 keping gamba... yg pompuan tu... gambo mnti bertudung tau... biasenye siap dlm bape jam.. paling lame pon 1 hr- 2 hr... 

Yahoooo setel.... arap2 sikit sebnyk ble jd panduan kwn2... slamat kawen... Oh ye... ni yg kalau kawen dlm ng selangor je tau... due2 bakal penantin pon kawen n alamat dlm selangor... huhuhu

xoxo
-ainlaily-