My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jul 13, 2014

Nasi lemak

Nasi lemak nie aku blaja dr MIL.. MIL buat nasi lemak mmng superb...terbaik dr ladang.. Walaupon dpt resepi dr MIL..tp still x dpt rase yg same..urm.. Kene praktis g ni...


Cara2 Nasi:
1) beras d masak dengan santan + garam 1 sudu kfc + daun pandan..
2) masuk dlm rice cooker.. Biakan die masak sndri.. Siap.. Hehehe..

Cara2 telur: 
1) rebus telur dgn garam.. Org tue2 kata garam tu, fingsi die supaya telur tu x retak masa d rebus..
2) bile dh masak.. Angkat, bia sejuk sikit baru potong..

Cara2 sambal:
1) masak cili blender 3 sudu.... 
2) Agak2 cili cam dh masak sikit.. Buh belacan 1 sudu makan (blacan tu d sangai atas api dlu sblm masak tau)
3) masak blacan smp sebati... N buh bawang 1 biji.. Bawang tu d tumbuk dulu..
4) buh bahan perase pasti sedap, gule n garam.. Kacau2.. Masak smp pekat.. Siap...

Masa nk makan tu.. Buh la ikan bilis goreng, kacang goreng n timun.. Setel... Family aku mmng suke gile.. Kalau buat ni..siap tambah2 makan.. Seronok tau..tngk family suke makan makanan kite.. Alhamdulillah.. Korang pon cube la..

xoxo
-ainlaily-

Air jus Alpukat

Hari ni MIL reques air jus alpukat... Asyik beli je..la ni nk buat plk.. Hehehe... Sebenarnye bkn susah pon nk buat..senang gile... N okid pon suke gile okeh...


Bahan2:
1 biji buah avocado
1/2 cawan air sejuk
2 sudu susu pekat manis
1 senduk ais batu (kalau rasa nk lebih..buh la lebih) 
1 sudu coklat cair 

Cara2:
1) blender semua bahan kecuali coklat.. 
2) bile dh lumat.. Hias dgn coklat cair kat atas die... Siap.. 


Senang kan? Ttp mata pon blh buat.. Cehhh blagak plk.. Hehehe...


xoxo
-ainlaily-

Jul 9, 2014

Roti egg benedict


Pagi nie try wat breakfast org putih plk... Menjadi ke idokkk? Entah le... Tp mcm sedappppp je.. Hehehhee.... Selalunye org wat buh telur sebiji...tp kang dh jd 6 biji plk telur die.. Pas tu kng takut dlm x masak plk... Hahaha...  So aku buh 2 biji je.. Jd la... Ok gak rasanya...senang ckp...sedap la jugak.. Kikiki...

Sesapa nak try gak.. Jommmmm

Roti tu korang buang tepi keras die tu n penyekkan skit.. Sapu ngn butter n buh dlm tray muffin tu... Tray tu sapu ngn butter gak..

Pas tu.. Campak2 je apa yg korang suke dlm tu..pastikan d potong dadu dlu.. Aku buh bebola daging, bawang, tomato.. Dah campak2 seme tu.. Pas tu buh telur dadar sikit2 dlm die.. Telur tu dadar ngn garam sikit... Atas skali buh keju (koyak2kan keju tu) n buh serbuk lada hitam n serbuk origano.. Masak dlm oven 210'c 15-20 minit.. Siap.. Makan ngn sos cili.. 

Bg aku..makan sebiji je pon dh kenyang... Selamat mncube kawan2 ;)

Puding Karemal susu segar


Bahan-bahan 

Untuk Puding:


  • 400ml susu full cream
  • 4 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur saiz sederhana. 
  • 1 penutup esen vanila 
 
Untuk Karamel:

  • 5 sudu besar gula. 
Cara buat karamel. Masukkan gula dalam periuk n masak gune api sederhana. Sile rajin kacau gula ni jangan dok biar je. Bile gula dah bertukar kepada warna keperang perangan (ikut citarasa kalau nak lagi pekat warna perang dia so masaklah lama sikit) masukkan karamel ini kedalam loyang puding anda. ketepikan. Nanti die mmng keras mcm gule2.. Banyak karemal ni korang bubuh..t banyak la kuah die.

Cara-cara:


1. Masukkan telur dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.

3. Kemudian masukkan susu dan esen vanila kedalam bekas telur+gula tadi. Sebatikan dia, kemudian boleh tuang bancuhan tadi kedalam loyang yang ada karamel tadi.

4. Kukus dengan api sederhana selama 30-40 minit.

5.  Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi kene letak air dalam dulang pembakar tu... Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150'.

6. Bila dah masak, jangan masukkan terus ke dalam peti ais. biarkan puding karamel sejuk sikit jp.. Lepas tu baru masukkan ke dalam peti ais supaya lagi sedap.

7. Bila dah sejuk sila melantak. jangan lupa orang belakang. Makan mmng kene sejuk2...


Salam Ramadhan 2014


Eh..eh.. Dh masuk bulan Ramadhan kite kan... Kejapnye masa brlalu... Dh ganti puase yg lepas2? Erm..erm..erm... pastikan dh hbs okeh.. 



Semoge Ramadhan kali ni lebih d berkati..  





Feb 12, 2014

Hotel tabung haji, penang

Masa p penang ri tu.. Kitorang dok kat hotel tabung haji... Hotel nie trletak kat Bayan Lepas... Agak cam jauh kedalam gak la nak mencarinya... Tp seb baik aku ade GPS yg paling bagus..a.k.a asben aku ler.. Hehehe..


Pape boleh rujuk kat website derang.. www.tabunghaji.gov.my

Meh aku story sket.. Mengikut yg aku baca la kan.. TH Hotel Penang mula beroperasi pada 3 Januari 1994. Pada tahun 2007, Kompleks Tabung Haji Bayan Lepas telah dinaiktarafkan dengan melaksanakan kerja-kerja pengubahsuaian dengan kos RM 10.8juta. Dari hanya mempunyai 89 buah bilik biasa kini kompleks ini telah mempunyai 135 buah bilik (standard, superior, super deluxe dan suite), 1 ‘Restaurant', 1 ‘Ballroom (1000 pax)', 5 ‘Function Room'. Kini Kompleks Tabung Haji Bayan Lepas telah menggunakan nama TH Hotel Penang sebagai langkah pertama penjenamaan semula.


Kat sini ade kompleks tabung haji tau.. Means korang blh p bank die cam biase.. weekdays siang... Ade ATM machine dll.. Kitorang ri tu saje nak try.. Mmng nk cari hotel yg islamic.. Kalau nak dok sini.. Blh booking kat agoda, booking.com atau trus p sane terjah.. Kalu utk gov servnt dpt harga lain.. Harga baikkk pnye.. Hehehe.. Hotel nie x de swimmng pool tau.. Kate islamic..x kn korang nk br bikini2 or swmng sut yg melekat tu kat sni plk kan.. Huhu..


Ni la bilik kitorang.. Sempat snap sblm d musnahkan oleh orkid n asben.. Bilik kitorang nie berhadapan dgn airport bayan lepas.. So murah sket la harga die.. Klu brhadapan dgn laut.. Kan view cun.. So mahal sket la.. Tp x jauh beze pon... Tiap bilik mmng akan d sediakan sejadah, alquran n penunjuk kiblat.. Bagus sgt... 

Bg kawan2 yg nak bercuti kat sini.. 1 je nasihat...kene ade GPS, waze, papago ke n seangkatan dgn nye.. 

 

Feb 6, 2014

Torte choc badam


Torte Coklat Badam ( PastriBella )


Salam, bnyak plk kwn2 tanya resepi kek nie... Actually aku pon bru 2 kali je buat.. Tu pon sbb tertengok PastriBella Astro.. Meleleh je air liur tngk... Pe g... gigih la cari resepi Torte Coklat Badam kt page Ezani Masterchef... Ade bnyk g resepi yg die sharekan...tp tuk kek ni..aku dh siap2 copy paste tuk kwn2..slmt mncube ;) 


Bahan-bahan kek:

100g mentega

140g coklat hitam

6 biji telur, diasingkan putih dan kuning

140g badam kisar/serbuk badam

85g gula castor


Bahan-bahan ganache coklat:

150g coklat hitam

150ml krim memasak/krim putar


1. Panaskan ketuhar ke suhu 170 darjah C. Sediakan tin pembakar kek “springform” berukuran 20cm. Alaskan dasarnya dengan kertas pembakar dan sapukan mentega di seluruh bahagian dalam tin.

2. Untuk menyediakan kek, pecah-pecahkan coklat hitam dan cairkan bersama mentega di dalam mangkuk tahan panas yang diletakkan di atas air mereneh (double boil). Kacau sehingga sebati. Biarkan sejuk seketika (5 minit).

3. Masukkan kuning telur dan serbuk badam ke dalam campuran coklat dan kacau sehingga sebati.

4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga kembang sedikit (soft peak). Masukkan gula kastor dan pukul sehingga kembang sepenuhnya (stiff peak).

5. Campurkan sepertiga putih telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan coklat dan badam. Lebihan putih telur dikaup balikkan ke dalam adunan kek dengan perlahan-lahan.

6. Tuangkan adunan kek ke dalam tin pembakar dan bakar di dalam ketuhar selama 35-45 minit sehingga kek naik dan permukaan atasnya kering. Bahagian dalam akan masih basah lagi jika dicucuk dengan lidi, tetapi tidak mengapa. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk. Jangan risau jika kek mendap dan merekah.

7. Keluarkan kek dari tin dan tanggalkan kertas pembakar. Letakkan kek di atas pinggan hidang.

8. Sediakan ganache. Potong coklat hitam dan masukkan ke dalam mangkuk.

9. Panaskan krim di dalam periuk kecil sehingga mendidih.

10. Tuangkan krim yang telah dipanaskan tadi ke atas coklat, biarkan selama 5 minit, kemudian kacau sehingga ganache licin dan berkilat. 

11. Tuangkan ganache ke atas kek. 

12. Untuk menghias kek, lebihan ganache boleh disejukkan di dalam peti sejuk sehingga keras sedikit, kemudian pukul ganache dengan pemukul elektrik sehingga gebu dan bolehlah dipaipkan bentuk rosette di atas kek.



#pastribella #pastribelladrezanimasterchef 

Jan 24, 2014

Birthday alya n mmy ayu

Happy birthday alya.. Semoga jd anak yg solehah, brjaya n jd penyejuk hati mmy n ddy... 
Happy birthday jgk tuk mmy alya... Dh tue kite ayu.. Hehehhe... 


Due2 hot mmy nie baru pas abis pantang..anak ke 2... Aku bile g yup? Doakan rezeki aku dtg cepat ye kwn2 ;)

Puding karemel





Bahan-bahan:
5 sudu makan susu cair
5 sudu makan gula
6 biji telur- pada suhu bilik
1 titik esen vanila
air 1 cawan teh 
1/4 butter


[ KARaMEL ] 
10 sudu besar gula di masakkan di atas api yg sederhana smp jadi syrup.Tuang ke dalam loyang. Ketepikan. (karemel nie akan keras cm gule2.. tp jgn takut.. t die ok balik)


Cara-cara
1. Kesemua bahan tu masukkan dlm mixer / blander... atau pon.. nak pukul pakai senduk pon boleh.. apa2 sahaja.... smp sebati.. kalau blender g senang.. masuk.. blend x smp 1 minit..agak sebati.. dh siap.. x yh smp nk berbuih sgt...
4. Tuang bahan2 nie ke dalam loyang yang ada karamel tadi n kukus...
5.  Bila dh masak.. karemal yg keras td akan cair... Biarkan 5 minit. n boleh terus makan...
8. Kalau nak lg sdp.. masuk dlu dlm peti ais n makan sejuk2... nyaman woooo~~~

selamat mencube :)




xoxo
-ainlaily-

Ddy & mmy birthday celebration (+anniversary)


Birthday kali nie cam biase.. weols smbut anak beranak je... me, ddy n orkid... Kali nie smbut kat Bumma Gump, Sunway Pyramid, Subang....






Ni fav menu.. wajib order nie.. tp nie derang akan suruh korang shake..shake ber 'salsa' dulu... buat bende tu mmng sempoi.... huhuhu...





Menu ke 2 wajib order klu ke bubba gump.. nie bkn yg pedas tau.. yum2...




1st time try ribs derang... urm.. not bad... ade rase kicap2 sket... huhuhu...





kids eat for free.... menu orkid kali nie..burger.... tp yg die fav.. tu.. jeli sirap org kawen tu gak... huhu...




yeayyyy....




peace!!!







hamikkk ko... aku n aswad klu makan mmng cam org gile sket... almaklumlah.. bkn senang nak ajak laki aku kua.. asyik ade job je...


Hadiah aku untuk diri sndri kali nie ~~batik~~ aku mmng lame dh tringin nak beli nie.. maklum lah keje gomen.. tiap khamis kan mmng kene pakai batik... tp x pena bli g batik ori Terengganu.. tu yg teringin tu.. bli je la... klu x.. mmng x merase la.. mase bayar tu ttp je mata... huhu....








Anakku


Selfie dr orkid ;)

Girls day out

Semperna cuti sekolah nie, aku bawak adik aku bercuti kat setia alam mall je.. Hahaha.. Jauh x? Jauh giler kan? Hahahaha... Kitorang p tngok wayang...

Kawan adik.. Huny n adik mija ;)

Yumyum... 


Bff aku nie mmng x kan ku tinggalkan la kan.. Huhu... 


Die la yg paling seronok sebenarnye ;)

Kitorang tngk cite the hobbit... Best.. Seb baik anak aku blh masuk.. So far.. Ok la.. Cite best..anak aku pon x meragam.. Huhu..






Jan 21, 2014

Amanda';s turns 5 n orkid's turns 2

Finally weols buat birthday orkid.. Last year kan x buat...  Tp buat kecik2 je... Orkid share ngn amanda... 


Cun kan banner yg aku buat nie.. Kikiki.. Angkat bakul msuk sndri ;)










Kek orkid



Kek Amanda



Kek iskandar... Titibe ade kek org besar plk.. Huhu... So d sebabkan x nak nmpak x best...gantikan manda dgn budak yg ala2 besar derang... Bella ;)








Orkid, amanda n bella


Weee~~~ ceria sungguh 



 
Majlis nie d hadiri adik beradik saja.. Buat kecik2 kat umah mak mertua.. Alhamdulillah ;)









Hari jadi orkid ke 2 tahun...

Selamat hari jadi anakku.. Semoga menjadi anak yg solehah, d berkati, d beri akal fikiran yg sempurna, d berikan rezeki yg melimpah ruah dr sumber yg halal n d beri kesihatan yg baik.. Amin..



Tq nenek coz buatkan suprice birthday utk orkid.. Syg nenek... Dah 2 tahun orkid.. Kejap je mase berlalu ;)



Mmy n orkid




Super bambam mika ;)




Jan 16, 2014

Solat Dhuha


سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم


Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.
Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukannya. Abu Hurairah pernah berkata: “Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”
Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah. Menyuruh kebaikan adalah sedekah, mencegah keburukan juga adalah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.”   (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud)
.
Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat.
Nabi Muhammad SAW  bersabda: “Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”   (HR Al-Hakim dan At-Tabrani)



Cara Mengerjakan Solat Dhuha

Solat ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat sehinggalah 12 rakaat, tetapi yang paling banyak dikerjakan oleh Rasulullah ialah  lapan rakaat.

Niat Solat Dhuha

Inline image 1
2.  Antara surah-surah yang dianjurkan ulama ialah:
.
a.  Solat sunat Dhuha dua rakaat:
i/  Ayat al-Kursi 10 kali dan Al-Ikhlas 10 kali atau;
ii/  As-Syams dan Ad-Dhuha. atau;
iii/  Al-lail dan Al-Insyirah.
.
b.  Solat Dhuha lebih daripada 4 rakaat;
i/  Solat Pertama :   As-Syams dan Ad-Dhuha.
ii/  Solat Seterusnya :   Surah al-Kafirun dan Al-Ikhlas

3.   Semasa sujud terakhir bacalah sebanyak 40 kali:


Inline image 1
.
.
4.   Selepas memberi salam, bertasbihlah 10 kali:
Inline image 2

5. Berdoa

Inline image 3