My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jul 28, 2013

Aktiviti lps brbuka

Aktiviti hari ni lps brbuka ;) sgt quality time... Simpan nie..t nak tnjuk bile dorang dh besar ;)




Jul 23, 2013

Ramadhan Promotion - BAGUS

 
Bagi yang suke buat cookies n cake tu.. blh la p reramai kat sini.... :)
 
 
xoxo
-ainlaily-
 
 

Jul 17, 2013

Ronasutra

Tik..tok...tik..tok... Dh nak abis time...!!!! Yahooo... Masa utk blk n berbuke puasa.. Huhu... msk ape korang sat g? Urm... X de idea r plk tuk menu mlm nie... 

Ri nie, as usual.. aku gune ronasutra..as my daily makeup.. syok ooo... Makeup nie.. d prbuat dr bahan2 mineral, dijamin halal n yg plg best.. Klu trlupe basuh muke sblm tido pon x pe..sbb diekan 100% mineral... 


Aku mmng dh lame pakai.. Smp jadi agen plk skrng... Tp jd agen tu saje suke2.. Alang2 mmng dh tiap bulan aku melabur kat ronasutra...so y not sekali harung brbusiness kan? Huhu..

Nak share color ri nie yg aku pakai.. Huhu.. Poyo x aku? Hewhewhew... ;p

Oh gemoknye aku skrang.. Bln pose pon demok gak... Adoyai.. Nak kene usaha lebih sket g nie.. Cam ne nak jual prodak kecantikan..klu diri sndri x cntik..kan?kan?kan?  Arghhh.. Lantak la.. (*mood berserah*). ;(

Ri ni.. Aku gune base 02 sbgai prmulaan.


Cream peach utk bedak muke... N color honey tu aku gunekan sbgai shading muke aku yg penuh ni.. Tuk jd acam pnjng sket.. Alah cm x biase brshading plk korang kn? Huhuhu...

 Utk pp aku yg gebu bagaikan kuih pau bru pas masak nie.. Aku gune color apricot orange ri nie.. Bibir pon aku gune color yg sama.. Nak tau acam ne aku wat? Aku pakai pelembab bibir dlu.. Pas tu sapukan blusher tu sikit kat bibir.. Jgn takut tau.. X de pape.. Sbb produk nie kan mineral.. Ok maaa.. Boleh ;)

Oh ye.. Bg kawan2 yg nak try.. Blh la bg tau yup.. ;)

xoxo
-ainlaily-









Jul 15, 2013

Puding roti sos kastad


Bahan2:
Bahan A:
500ml Fresh Milk
8 keeping roti (suke gune gardenia)
 
Bahan B:
4 sudu makan gula
2 sudu makan butter (aku suke gune salted anchor) - cairkan sekejap atas api
2 biji telur ayam
1 penutup esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung
 
Bahan c - kuah
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastad
3 sudu makan gula (nie x manis sangat.. klu nak manis tambah la lg gule)
 
Cara-cara:
1. Loyang d sapu butter dlu.
2. Bahan A -Koyakkan n rendamkan roti dlm susu dlm 15 minit / setengah jam..
3. Kacau n gaulkan kesemua bahan B, Tuang dlm loyang bersama bahan A td.
4. Bakar dlm suhu 180'C selama 30-35 minit. biarkan sejuk sebentar.
5. Bahan C digaulkan dan dimasak diatas api yg sederhana besar. smp pekat.
6. Puding roti dh sejuk, baru potong n bolehlah di tuang sos kastad td.
 
xoxo
-ainlaily-
 
 
 
 


 

Jul 14, 2013

Pengalaman pertama ;)

Hr ni, 1st day orkid naik KTM... Saje.. Jln2 p berbuke puase umah nenek.. Pe la nenek masak ri ni ek?

Sblm ni bile tngk KTM lalu.. orkid dok sebut... 'Haaa apiapi mmy..!!!' Hihi.. Keretapi bahasa die la  tu.. Sian.. Tu yg saje bg try ri ni...

Wajah super xcited yg x mo d pegang... #mcmdhbesarje

xoxo
-ainlaily-


Quality time

Alhamdulillah...Mak mertua dh semakin sehat... Ni pic latest p check up ri tu...




xoxo
-ainlaily-



Ketam Masak lemak cili padi bersama nenas ;)

Masak pe korang ri ni? Me masak masakan kampung je... Masak lemak cili api ketam bersama nanas... Lame dh x makan nie... 

Ketam mmng dh mahal ye? Maklumlah lame dh x bli.. Td bli ketam 3 ekor, bli cili masak dlm 8-9 biji, bli terung 2 biji kecik n limau nak wat air tu 4 biji.. Semuanya rm25... Urm.. Blh tahan gk tu... Tp..mahal g klu p bli makanan siap kat pasar ramadhan kn? So sini aku sharekan resepinye.. 


Bahan2:
3 ekor ketam
1 sudu cili api(aku dh siap2 blander)-klu cili api ni d tumbuk g sdp.
2 batang serai (d titik/diketuk hujungnya)
1 biji Tomato
Garam
Gula
1 cawan air (cawan kopi kecil) 
1/2 biji Santan
1/2 biji Nanas kecik

Cara2:
1)Cili api + serai + air digaul brsama smp bau cili hilang n smp cili masak.
2)masukkan santan + nanas dan gaulkan. Sentiasa kacau..sbb nanti takut pecah minyak.
3)masukkan garam + gula. Kacau.
4)Masukkan ketam n kacau.
5)Ketam dh hmpir masak, mskkan tomato.
6)Siap, sedia utk dihidang.

xoxo
-ainlaily-




Jul 12, 2013

Tips Kebahagiaan Anak dari Prof. Dr. Muhaya

Jom amalkan 10 tip dibawah ini bermula dari hari ini juga.

Sebenarnya diuji dalam nikmat ini amat memerlukan pertolongan Allah. Takut pula timbul sifat sombong, bangga diri, rasa hebat dan lain2. Hanya padaNya kita berserah setelah berdoa dan berusaha. Beberapa tip yang boleh kongsi bersama.

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

Fahami betul-betul :)


xoxo
-ainlaily-

Jul 11, 2013

Sup tulang daging lembu ;)

Assalamualaikum, hr ni..hr ke 2 kite berpuasa.. Pe menu berbuke korang td? Menu aku td.. Sup tulang + sambal kicap, sambal udang, telur dadar, ayam goreng berempah (rempah ni bkn yg slalu korang wat perap tauk bawang tu tau.. Ni resepi tuk ayam grill, tp aku wat goreng)... N kuih plk.. Aku wat kuih apam.. Fuhhhh!!! Brpeluh gak la bersilat kat dapo td... Huhu... Utk keluarga trcinta..apa pun boleh ;)

Aku saje nak share resepi sup tulang aku td.. Mane la tau.. Korang nak try ke...atau next time aku nk wat tp lupe ke.. Kikiki... Hewhewhew....

Tq gk kat kak ct(ibu orkid) cz bg msk lemak kacang n acik(akak ipar) cz bg msk asam ikan..yum..yum... 
 
Bahan2: 

Tulang lembu rm13..(bape kilo tah.. Hihi)
Daun saderi
Lobak merah
1 ulas bawang besar putih (bawang sate)
2 ulas bawang putih
Garam
Gula
1x Sup bunjut
Rempah sup (suku je guna)
Tomato

Cara2:
1)Rebus tulang daging lembu smp empuk.
2)Bila dh nak empuk masukkan carrot.
3)Dalam periuk lain tumiskan bawang smp naik bau, mskkan sup bunjut n rempah sup(msk suku je)-tumis smp hilang bau rempah sup. masukkan air suku gelas n kacau.
4)Masukkan daun saderi.. Kacau smp hampir lembut. 
5)masukkan garam 2 sudu kfc, gula 2 sudu mkn. Kacau smp sebati.
6)Masukkan sup daging td(semua yg rebus td). Kacau n rasa. Mskkn tomato.

P/s: ade org tauk kentang.. Sedap tu.. Tp aku malas.. Hihi.. Hias dgn daun sup, bawang goreng.. Ok la tu.. Cun..

Sambal kicap
Bahan2:
Cili api
Bawang putih
Gula
Kicap

Cara2:
Tumbuk semua bahan bersama2 smp sebati.. Siap !!! Mkn ngn sup panas2.. Sdp woooo...
 
 
xoxo
-ainlaily-
 

Jul 10, 2013

Salam Ramadhan..

 
xoxo
-ainlaily-
 
 

Jul 6, 2013

Bapa misali ;)

Ni la cara2 nak susukan anak klu ibu x de.. Huhu... (Gambar d rompak dr google, bkn gambar sndri)



xoxo
-ainlaily-

Jul 5, 2013

Egg ice cream

'Ais krim telur', ade gk yg yg pnggil“Ais-Krim Kondom”. Eeeehhwww, geli n 18SX je bnyinye... Kanak2.. sile jgn pk bkn2... !!! eskem ni actually ciptaan dr neg Korea. Harga aku x tau, sbb nie pon en asben dpt dr wedd cstmer die.. Asben kate ade 2 perisa - coklat & vanilla. Yg asben bwk blk ni perisa coklat... Kenapa nme die ais krim telor / ais krim kondom? urm... sbb bekas sarung luar die yg d perbuat dr getah yang menyerupai kondom... kat Jepun, derang bkn je pnggil "Egg Ice-cream” tp de gk pnggil “Tomago Aisu”... Btw... Eskem ni sdp okeh...
Ice cream akan sentiasa membuak2 keluar cam lava..

Kene sentiasa sedut.. T tumpah... Getah tu klu gigit2 cam ne pon x kan bocor.. Atas die kene gunting sket sblm mkn.

Tomot gilosss... Kene alas dlu ;)



Yeay dh hbs... Nape la ddy bwk blk 2 je? Aduyai.. X ckp.. Mana nak beli ek? Ade sesape tahu x?

Ni vanilla.. Cam nie la rupa asal sblm d potong dpn die tu.. Ni gmba dr google.. Omputehnye.. Klu eskem malaysia.. Kecik sket g...


xoxo
-ainlaily-




Jenglot

Antuuuuuuu... Tulun...tulun.. Huhu.. Ni klu anak aku nmpak..mau tido ngigau2... Hahaha... 


Actually ni la activiti weols bile si Otet dh bumbum... Spa Time!!!! Lomantik x? Awwww.... tp bkn la selalu.. Ade la dlm 2 bln sekali... 

Pas cuci muke pakai skrub, pas tu masker.. Smbil ktorang pakai masker..blh la tngk tv sesame..rendam kaki ke..aaa cam tu la... Huhu... X susah nak spend quality time sesame kan? X yah nak p tmpat mahal2 pn (actually jelessssss!!!).

Asben mmng jarang ade masa fre... so bile die ter ade mase tu... blh la weols wat cam ni.. huhu... Selamat berhujung minggu semua ;)

xoxo
-ainlaily-