My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mar 18, 2013

Petua Mencuci Buah Pinggang


Tapi tahukah anda, ada satu cara yang boleh di amalkan untuk mengeluarkan bahan2 garam serta bahan2 racun lain dari dalam badan kita dengan kos RM 1.00 atau kurang.

Caranya adalah dengan amalan meminum air dari rebusan daun parsli / daun ketumbar.
Caranya:

1. Beli daun parsli / ketumbar ini dengan harga RM1.00 atau kurang
2. Basuhkan (dicadangkan dgn air mineral) hingga bersih dan potong daun ini kecil2
3. Masukkan daun2 kecil ini ke dalam periuk dan masukkan air bersih.
4. Rebuskan daun2 ini selama 10 ke 20 minit
5. Setelah mendidih, biarkan air rebusan itu sejuk
6. Bila sudah sejuk, tapiskan untuk asingkan daun2 dari air nya
7. Tuang dan simpan air rebusan ini di dalam bekas atau botol yang bersih dan simpan di dalam peti ais untuk sejukkannya
8. Kemudian amalkan meminum segelas sehari dari air rebusan ini
9. Jika di amalkan selalu, anda dapati garam dan racun2 lain yang terkumpul di dalam badan, akan keluar melalui pembuangan air kecil.

Anda pasti akan merasai perbezaan diri anda yang anda tidak pernah rasai sebelum ini.

Daun2 parsli sememangnya dikenali sebagai rawatan pembersihan terbaik untuk buah pinggang dan ia adalah semula jadi! Cuba la...Murahkan rawatan ini , cuma RM 1.00 atau kurang


xoxo
-ainlaily-

Mar 14, 2013

Ayah Sakit - day 2

Hari ke 2 ayah kat spital.. dh jd hr Isnin... sbb anta smlm ri ahad... waktu melawat utk unit ICU nie cuma dari pukul 11pagi-2tengahari n pukul 4ptg-8mlm... Family x d benarkan tunggu(cam gov hspital tu) semuanya nurse akan buat.... 

Tengahari tu dtg melawat ayah... ayah kata rupanya die x sedar, x tau bile masa abg n aku balik umah tu...x tau bile kene hntar spital.. tau2 je dh ade kat spital... bile aku dengar cam tu... aku rase bersyukur sgt dh hantar ke hospital....

Doc ckp ayah ade effection kat buah pinggang, jantung, darah berkuman, kencing manis, demam n paling besar skali paru2 problem... urm.. banyaknye la ayah oiii... Makan x mo... ape pon x mo... hr nie mak x dpt dtg coz adik ngh ade exam... t mak nak amik adik blk school lg.. x smpt... abg pon jauh... the only 1 family yg ayah ade skrng.... AKU n my asben... sbb kitorang kerja area2 sini je... shah alam...


xoxo
-doakan ayah ye-





Ayah Sakit

Ayah sakit... sedihnye bile org tue kite sakitkan.. x kisah la parents sndri atau mertua.. klu drng kene masuk spital... sedih tau....

Actually ayah dah lama sakit, mnggu lps ayah masih boleh berjalan g... sebelum2 tu pon ok g... tp ahad ri tu... ayah dh lain... bile kite panggil die senyap je... sentuh badan sikit je... ayah dh mengadu sakit... sentuh.. blm urut pon dh sakit... pas tu ayah mcm org hayal... susah nak bernafas plk tu...so kitorang desite nk bwk p spital.... nak p spital mana? urm.... kalau ke K.L takut jem.. sebab masa tu dh ptg... klu ke Klang...ade hspital pantai.. tp jauh la plk.. KLANG.. klu ngn umah aku tu dekat la.. so kitorang bwk p shah alam je.. x jauh sgt n x jem....

Sesampai je hspital... ayah dh cam susah gile nak bernafas.. dh cam ikan yg x kene air... aku pe g... bwk p emergency la... staff nurse trus tolong ayah yg x leh bernafas n bwk msk dlm..

Kalau Sunway hospital aku mmng dh biase p... sbb mak mertua x sihat kan... KPJ Shah Alam nie... 1st time... dgn x preapare pape nye.. kitorang main redah je.. sekali staff admin tu kate deposit rm6000 n bru kite akan buat rawatan seterusnya tuk ur father... seb baik abg aku ade... huhu.... abg aku la yg menyetelkannye...


Ayah d masukkan kat unit ICU... Ni yg ICU dlm ICU.... (ICU deluxe)... penjagaan rapi... Hr ahad tu kul 5.30 kitorang smp... kul 6.30 bru d masukkan ke ICU... urm.. sejam gak la...




xoxo
-doakan ayah ye-


Beskal baru

Yeay... dpt beskal baru...akhirnye ade gak si orkid mainan yg besar... balik tu.. tunjuk kat die.. gile suke... belari.. smp trsengeh2 trus pelok beskal nie.. hihi....


xoxo
-ainlaily-



Samsung Mini 2

Weee.... dh smp.. hadiah from mr maxis.. ri tu aku p tuka plan maxis n depa dh janji nak bg adiah nie... so... kite enjoy..... 


Tp sekarang dh x de.. aku dh jual... alhamdulillh... sbb aku nak wat pe bebanyak phone kan.. malas mok cik...



xoxo
-ainlaily-




Weeee

Alhamdulillah... dh sehat... lihat mata ku.. bersinar kan.. huhuhu... tp walaupon dh ok.. mata nie jd rabun gile.. mngkin tu effect dr sakit mata nie kot... pandang pc nie pon.. tulisannye jd berdouble2... tension mak cik weyh.... 





xoxo
-ainlaily-


DOA PENYAKIT-PENYAKIT MATA

Sekiranya kita mempunyai masalah mata, amalkanlah membaca doa ini InsyaAllah (dengan izin Allah) membantu memulihkan penyakit mata. Semoga Allah juga menyingkap mata kita untuk melihat kebenaran.


Terjemahannya :

Ya Allah , Tuhan (yang memelihara) manusia, yang menghilangkan kesusahan, sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada suatu penyembuhan kecuali kesembuhanMu, sembuh yang tidak diiringi sakit juga penderitaan kecuali kesembuhanNya.

Maka Kami singkapkan daripadamu tutup yang menutupi matamu, maka penglihatanmu pada hari ini amat tajam (Surah al-Qaf : 22).

Maka kelak kamu akan melihat dan mereka pun akan melihat  (Surah al-Qalam : 5)

(Ruqyah Asas Perubatan Islam oleh Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din)



xoxo
-ainlaily-



Sakit Mata


Sakit mata dapat berakibat fatal jika tidak segera ditangani. Peran mata begitu besar bagi kita. Mata merupakan alat indra yang sangat penting. Tanpa mata, kita tidak bisa melihat keindahan alam, keajaiban-keajaiban dunia, tidak mampu mengenali berbagai warna, bahkan tidak bisa mendefinisikan wajah ayah, ibu, kakek, nenek, dan adik.
sakit mata
Secara medis, sakit mata disebabkan oleh beberapa sebab, salah satunya karena adanya gangguan mata bawaan. Sakit mata bawaan ini terjadi pada mereka yang mempunyai riwayat orang tua mempunyai gangguan mata sehingga gangguan mata tersebut menurun pada anaknya.

Penyebab sakit mata bawaan biasa disebut dengan glaukoma. Glaukoma ini dapat terindikasi dengan adanya beberapa gejala yang tampak, seperti mata terlalu sensitif dengan cahaya, mata sering berair, mata nampak terlihat merah. Biasanya, glaukoma banyak diderita oleh anak-anak, seperti terjadinya pembesaran kornea mata yang mengakibatkan pandangan kabur.
mata sakit
Pandangan menjadi kabur karena cahaya tidak dapat masuk sehingga retina tidak dapat menangkap gambar. Gangguan pada sistem syaraf yang mengantarkan gelombang cahaya menuju retina ini menyebabkan otak tidak mampu menangkap gelombang yang ditangkap.

Glaukoma jika tidak segera diobati dapat mengakibatkan kebutaan. Terjadinya glaukoma disebabkan oleh jaringan saraf optik yang mengalami kerusakan. Hal ini terjadi karena ada tekanan di dalam bola mata (peningkatan tekanan intraokular).

Peningkatan tekanan intraokular ini disebabkan oleh adanya penumpukan cairan sehingga terjadi gangguan pada sirkulasi aqueous humor. Eqoueous humor adalah sistem sirkulasi cairan, berfungsi sebagai pemberi nutrisi pada kornea dan lensa.
Sakit mata bisa disebabkan oleh faktor lain, yaitu faktor usia dan faktor gangguan pada struktur syaraf mata. Akibatnya, mengganggu cahaya yang masuk, mengganggu pemusatan objek yang dilihat, dan dampaknya memperburuk objek yang harus diantarkan secara kontinu ke otak.

dracula

mule2...

lama2...

cam dh buke twilight plk aku nie.. cam hape je.. nie dh jangkit dr si kenit la nie.. aiyoooo....



xoxo
-ainlaily-




Mar 12, 2013

custom made bracelet


Cantik kan... puas hati sgt beli.. x dpt pandora.. pandori pon jd.. hihi... dah jgn pakai gelang mmy g yup :)





xoxo
-ainlaily-


Cakkk...


Cak... cekci x syaye.. hihi



xoxo
-ainlaily-



Custom made baby/toddler dress

Ade my friend yg sgt pandai buat custom made baby/toddler dress.... best tau.. sbb blh pilih corak sendri n buat ukuran sendri.... tp cume tuk gugurl je okeh.... hihi.... kesemua pilihan kain dr material cotton... so amat selese la tuk baby... Nama kwn aku tu Eja...


Mumule eja akan bg kite contoh2 design yg ade... die bg contoh A, B, C, D samp la Z... Pilih la mane korang rase sesuai ngn bentuk si tomey korang...


Pas tu, die akan bagi jenis2 corak n color yg ada... mana yg berkenan.. pilih2....

Dlm masa beberapa hari.. dress akan siap.... sekejap je kan? berbaloi sgt... dah la custom made ukuran, design, color, corak etc.. minta je.. pas tu harga sgt berbaloi.... 

taraaa.... siap dh....

Tq auntie eja.. coz buatkan baju tuk orkid... kain best, lembut, x panas n selese... luv u auntie eja :)



xoxo
-ainlaily-




Mar 11, 2013

Sakit mata

Jgn tengok... saya sakit mata la auntie....


Sian anak mmy... sakit mata... sepet sebelah...n berair je... die mumule kene sakit mata nie.. mesti demam... urm... pas satu... satu... x pe la... sabar bebabyak ye syg... mmy sentiasa ada utk Orkid.. muahhh


xoxo
-ainlaily-



Weweeetttt


xoxo
-ainlaily-


Permata hati


xoxo
-ainlaily-


Bubba Gump

Prawn mmng antara fav en asben n si tenit... kali nie kat bubba gum.. weols pilih menu yg lain plk...(klu blh nak rasa semua menu yg ada.... yum2)


yum..yum...
.
balik kite mkn eskem... oh gemoknye rase...


xoxo
-ainlaily-


Sy dh sehat.. alhamdulillah :)


xoxo
-ainlaily-



Chicken pox

Hari tu orkid demam kuat... suhu tinggi gile.. x turun2... lame gak la.. dlm 3 hari... aku dh smp pening dh... smp.. doc klinik Tan tu ckp... kalau x elok2 gak.. kene p gov hospital n amik blood test... OMG... takut gile... 

Last2.. hr ke3.. dh kua merah2... mak ckp.. nie demam campak.. tp esoknye ade yg dh menggelembung sket merah tu.. ade berair n ade berdarah... okeh.. x lain lg.. CIKEN POX.... hampehnye ciken... huhu... Sian anak aku.. menahan gatal n sakit2... dh la bru pas kene demam capak... ni ciken pox plk... dugaan betul .. sabar ye syg...

Meragam n merengek je sepanjang masa... tdo pon berdukung je.. gatal kan bile letak kat tilam tu...

Dah la ciken pox... dlm masa yg sama ade ulser dlm mulut.... tu yg meleleh je air liur tu... makan x nak... susu x nak... sian... turun berat badan tu mendadak....





Finally... pas sentiase sapu pink lotion tu... n bg minum air kelapa... akhirnye sembuh jugak.. alhamdulillah :)

Cak... nampak.. dh nak hilang dh...


Orkid dh sembuh... alhamdulillah :)

MERAWAT CIKEN POX.. SECARA TRADISIONAL



1. Kasik minum air kelapa muda

Cara yg plng pemes... Syarat die.. mesti kelapa muda n kelapa nye x blh jatuh ke tanah.. mesti jolok… x tau la nape… tp seb baik pak cik ed sebelah umah sudi amikkan tyuk orkid… tq pak cik ed..


2. Daun semambu/daun neem

Orang india banyak tanam pokok ni. Tapi kawasan umah aku mana de India… errrkkk ade la kot sorang dlm kampong… tp x tau umah die kat mana n x kenal… so lupakan je…  Dulu masa orkid demam campak.. de kwn opis a.k.a ayien ryn bg.. daun nie letak kat tempat tdo anak tu.. letak bawah cadar die tdo… supaya kurangkan gatal bdn depa….Tp die demam nie.. hr2 aku jemur tilam die n sembur febris… alas tu.. ari2 tuka… 

3. Tak mandi/mandi dengan air sagu biji/mandi air ramasan daun neem

Ada org tue2 ckp jgn d mandikan budak yg kene ciken pox… tp de cakap klu kat spital derang mandikan je… aku x tau nak ikut mn 1… nanti ciken pox bantut kat dalam. Tp aku wat je ikut kepala aku je… aku mandikan jgk… tp x mandi pagi sgt la.. mandi lambat.. kul 10.30 nak2 dekat kul 11 cam tu.. ptg plk.. kul 4 cam tu… mandi air suam…2x je sehari… bia hilang kuman2 kat badan orkid tu….. macam rimas tngok die x mandi…

4. Asingkan pakaian dan tempat tidur

Baju-baju Orkid mmng aku basuh asing pun selama nie… so x jd masalah.. sbb orkid gune baby liquid wash… yg dewasanye pakaian aku gune dynamo…  Klau ade adik beradik lain.. die mmng kene kuarantin.. kene asingkan tempat tdo… tp orkid sorangkan… alah… tdo pon x mo terletak.. klu demam tu.. mmng tdo berdukung la jwbnye… gilir2 la ngn ddy…. 

5. Tak menggoreng dalam rumah

Ni mana2 n rata2 pon semua bg nasihat kat aku cm nie… x sure sebenarnye.. orang tua2 ckp.. kalau kite menggoreng dlm umah.. t ciken pox tu jd lebih bisa, lambat sembuh n makin banyak…. alaaa tp dh anak aku dok asyik merengek je tu.. berpelok.. mana nye sempat nak menggoreng pon.. ddy bli je makanan… die pon paham dh ngn anak kesayangan die tu…



6. Pantang makan

Makanan pantang mmng bnyk… x blh mkn ayam, mee goring, kicap, udang, sotong, telur…. Urm… tp tuk orkid nie… aku x yah pening… sbb ape? Die mmng x mom akan ape pon… die kana de ulse dlm mulut die.. klu die btl2 lapo je bru die nak makan…. Tu pon nestom n susu… 

7. Jangan kena hujan

Org kata klu kene hujan takut parut jgn berbekas n x hilang… tp pep on alas an.. aku mmng sangat hindarkan dr terkene hujan.. sbb takut demam balik…

Oh lg 1.. jgn lupe sentiase pakaikan losyen ciken pox tu.. n x yah la pakai kan baju.. gatal2 budak.. sian.. kecuali mlm.. coz takut semput plk…. Tu je la petua yg aku tahu n blh share ngn kwn n ibu2 semua…








xoxo
-ainlaily-




Jom Gedik santai

Anak mmy dh besar... dh suke bergaya... mcm2 gaya die suke.. aiyooo gugurl sgt.. hihi...

antara koleksi spec si tomot nie...


Oleh sbb dak tecik nie x de rambut... so kite pakaikan die rambut palesuuuuuu... weeeee....


Nampak x? dh blh wat pokok kelape okeh....


Pokok kelapa d tengah pulau.. huhu...


Antara yg selalu jd mangsa.. GELANG2 MMY... habis.. ade yg smp putus...

Cantik x gelang sy... ?hihi...  urm... Nanti mmy blikan orkid gelang yup... eh bkn mmy.. tp ddy....


Laryieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!




xoxo
-ainlaily-









Shopping ngn ddy...

Mcm tajuk cite doremon dh tajuk aku kat atas nie kan... hihi..... Actually barang acestudio dh bnyak habis kata ddy... SO? MAKNENYE? URM.... nie x leh jd.. kene ikot ddy sopeeeengggggg!!!!!!!!!!!!!!  Orkid paling suke ikut ddy shopping.... errrrrkkkk.... mmy yg plng suke ikut ddy shopping sebenarnye.. tangan blh jd sotong.. hahahaha.... ape yg best seme nak beli.... almaklumlah.. ddy bayoooo.. huhu....


Dok diam2 dlm tu ye syg....


xoxo
-ainlaily-




Drive carefully

Salam, selamat pagi semua... 

hati2 memandu okeh....




xoxo
-ainlaily-

Mar 8, 2013

Jom jenjalan

Tok Cik dtg... jom jenjalan naik beskal tok cik.. hihi...





Si lasak nie dh blh ckp sikit2 dah... selain dr bahasa jerman die tu.. petapetapetapeta... auwwwwweeeurm... die dh blh ckp mummy, baby(daddy), ibu, ayah, mum, air, jatuh n dok... x pelat langsung okeh... mmy proud of you dear... muahhhhhhh... meh mmy hug..... n t orkid akan ckp LAYIIIIIIIEEEEEEEE...

xoxo
-ainlaily-




Mar 6, 2013

i'm busy

Orkid skrng dh ade hobi baru... melukis n mewarna... errrr.. menconteng sebenarnye... huhu.... Accited gile die... mase mewarne tu.. siap ternaik2 lg kaki... hahaha.. mcm la dh besar sgt.. huhu....


xoxo
-ainlaily-


MENGATASI MASALAH KUAT MARAH PADA ANAK



Buat renungan kita bersama..para ibu bapa sekalian..
Kepada ibu bapa yang ringan tangan dan mulut….renung-renungkanlah.


Anak kita adalah cermin diri kita…….. 

Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun (preschool memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak. 

Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai. 

Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak. 

Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya tuan/puan. Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak. 

Ada beberapa tip yang boleh diberikan untuk tuan/puan berusaha mengatasi masalah ini. 

1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya. 

Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil. 

2. Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri, luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak.
Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.

3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan.
Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya.
The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.

4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb.
Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih.

Insya Allah dia akan kurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan.

Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.

5. Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya.

Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya.

Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. Tuan/Puan, mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar.

Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling.

Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapalah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya.

Sekian, semoga Allah mengurniakan rahmat dan kebijaksanaan kepada tuan/puan. Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya.