My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jan 24, 2014

Puding karemel





Bahan-bahan:
5 sudu makan susu cair
5 sudu makan gula
6 biji telur- pada suhu bilik
1 titik esen vanila
air 1 cawan teh 
1/4 butter


[ KARaMEL ] 
10 sudu besar gula di masakkan di atas api yg sederhana smp jadi syrup.Tuang ke dalam loyang. Ketepikan. (karemel nie akan keras cm gule2.. tp jgn takut.. t die ok balik)


Cara-cara
1. Kesemua bahan tu masukkan dlm mixer / blander... atau pon.. nak pukul pakai senduk pon boleh.. apa2 sahaja.... smp sebati.. kalau blender g senang.. masuk.. blend x smp 1 minit..agak sebati.. dh siap.. x yh smp nk berbuih sgt...
4. Tuang bahan2 nie ke dalam loyang yang ada karamel tadi n kukus...
5.  Bila dh masak.. karemal yg keras td akan cair... Biarkan 5 minit. n boleh terus makan...
8. Kalau nak lg sdp.. masuk dlu dlm peti ais n makan sejuk2... nyaman woooo~~~

selamat mencube :)




xoxo
-ainlaily-

No comments:

Post a Comment