My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jul 9, 2014

Puding Karemal susu segar


Bahan-bahan 

Untuk Puding:


  • 400ml susu full cream
  • 4 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur saiz sederhana. 
  • 1 penutup esen vanila 
 
Untuk Karamel:

  • 5 sudu besar gula. 
Cara buat karamel. Masukkan gula dalam periuk n masak gune api sederhana. Sile rajin kacau gula ni jangan dok biar je. Bile gula dah bertukar kepada warna keperang perangan (ikut citarasa kalau nak lagi pekat warna perang dia so masaklah lama sikit) masukkan karamel ini kedalam loyang puding anda. ketepikan. Nanti die mmng keras mcm gule2.. Banyak karemal ni korang bubuh..t banyak la kuah die.

Cara-cara:


1. Masukkan telur dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.

3. Kemudian masukkan susu dan esen vanila kedalam bekas telur+gula tadi. Sebatikan dia, kemudian boleh tuang bancuhan tadi kedalam loyang yang ada karamel tadi.

4. Kukus dengan api sederhana selama 30-40 minit.

5.  Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi kene letak air dalam dulang pembakar tu... Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150'.

6. Bila dah masak, jangan masukkan terus ke dalam peti ais. biarkan puding karamel sejuk sikit jp.. Lepas tu baru masukkan ke dalam peti ais supaya lagi sedap.

7. Bila dah sejuk sila melantak. jangan lupa orang belakang. Makan mmng kene sejuk2...


No comments:

Post a Comment