My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Mar 14, 2011

MERONG MAHAWANGSA


Korang dh tengk mobie nie? Ari pertame kua aku dh tergedik2 kat en asben nk p tengk... kikiki~~ lily n ira pon ade... layan.. hehehe... cerite nie berkisahkan pasal seorang pahlawan yg name die Merong Mahawangsa.. die nie seorang nahkoda... ade kapal sndri n dlm mase yg same seorang pahlawan jugak.


Merong Mahawangsa... nie arahan KRU... Kalau x silap la kan... aku denga kat radio hot.fm yg pembikinan filem nie harge die RM8 juta... gile mahal tu....~~~ kirenye movie nie yg kedua termahal kat Malaysia.. yg 1st mahal PGL... kan..? kan....? Kate KRU Prodction depa nie ade wat strategi nk edarkan filem nie kat peringkat international nk p bwk oversea beb... nak tau bape bnyak? ade 72 negara depa dh agih2 bg filem nie bg umat2 kat sane p layan... Ade UK, Perancis n pe tah lagi....

Meh aku ceritekan sikit2 cite nie... pd zaman dulu2... Raja Rome n Maharaja China nak kawenkan anak depa nie... biasalah kalau bergabungkan t lg power kedue2 pihak nie... sbb nk blayar dr Rome p China tu jauh... (dulu2 x de flight kan.... so depa wat kat tengah2.... kat Semenanjung emas...) tengah ke tu? ye la kot..

maya karin x smp seseken pon dlm cite nie...

Dalam perjalanan.... rombongan Rome nie bnyk yg dh terbabas kat laut.. kene serang la etc.. mcm2 ada.. so sementara masih ade yg tinggal.. (1 kapal je pon tinggal)derang p singgah  kat Goa... kat sini la derang jmpe Merong... 


Merong nie mase derang jumpe ngah gadoh ngn 1 mamat tu sbb Deborah Henry tu la... mase nie Merong nie cm banduan la kat situ.... blm jd watak hero g okeh...

Putera Rome n puteri China yg mumule x mau2 last jatuh cintan gak sbb ensem n cun... erkk... cm tu pon moleh ke... pandang rupa btl la depa nie...

Si Putera Rom mintak tolong si Merong tuk jage die... sbb tempat yg derang nk pg tu kat Semenanjung Emas tu ade org jahat a.k.a Garuda..... 



ermmm mase dh smp kat sinilah bru jd drama mcm2, lawan2.... kalau korang tngk derang nie berlawan mmng best... sebijik cm cite epic omputih.... nmpak real.... cm cite narnia....cite pe g.... cite pirate caribean... mcm2 g la...


Embun ngn abah die..

Pak Kesum nie yg rawat Merong...


Nie aku ade amik petikan pe Yusry ckp pasal filem Merong Mahawangsa nie.. jom layanzzzzz>>>

"Cabaran saya adalah pada masa dan saya dan team produksi perlu mengambil tempoh selama 2 setengah tahun untuk menyiapkan keseluruhan filem ini. Apa tidaknya, kami bukan saja terpaksa melakukan pelbagai research mengenai sejarah cerita ini tetapi juga membuat rombakan skrip sebanyak 17 kali supaya ianya nampak moden tetapi tak lari dari naskhah asal.

"Selain itu, ini pertama kali juga saya mengarah 500 orang pelakon. Bukan mudah untuk saya melakukannya. Segalanya perlu berjalan seperti apa yang dirancang. Tapi, kadang-kadang tak mudah mengawal keadaan. Lebih-lebih lagi, kalau berhadapan dengan cuacam ribut dan hujan yang teruk sewaktu hati penggambaran.

" Jadi berlakulah kapal pecah, set roboh dan sebagainya. Banyaklah benda buruk yang berlaku. Tapi, Alhamdulilah ianya tidaklah seteruk mana dan kami sentiasa bersabar serta berjaya mengendalikannya dengan baik," jelas Yusry.


Barisan pelakon die best2 gak.. kene ngn watak.... cume yg blakon jd org Rome n org Cine blakon cm kaku sket... Nilah die antara pelakon cite nie~~~~... 

Stephen Tahman Hudges (nie la si Merong tu)

Gavin Stenthouse as Marcus (Putera Rom dlm ini cerita).. 

kalau uols nk tau mamat nie la bf si Armani tu.. ingat x? ingat x?

Ummi nazeera (Embok yg sekcis.. berkemban je baju die... oh ye Embun nie a.k.a gf si Merong... hehehe)

Dato Rahim Razali as Pak Kesum (blakon jd bapaknye si Embok)

Wan Hanfi Su sebagai Taji (org jahat ni.. ade ilmu kebal x ble mati...)

Jing Lu (Puteri Negara China)

Khir Rahman (org jahat nie ade ilmu sihir gak... x le mati)

Jehan Miskin 


Deborah Henry

Craig Robert Fong (Laksamana Cina)

dan lain-lain

Aku dh tengk... bg sape2 yg x tngk g tu... bleh la p tengk.. ni la cite melayu yg best... Good job KRU... oh ye pape pon ble p skodeng sini dlu.... http://www.hikayatmerongmahawangsa.com/ >> daadarrrr

xoxo
-ainlaily-



No comments:

Post a Comment