My Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Feb 8, 2011

Langkah-langkah nk tawen...~~

Nak tawen... nak tawen... dh gatal nie mak... nak tawen...~~ huhuhu... sabo2... tau x pe langkah2 tuk tawen? jgn nak pk sedap je.... ade proses2 yg kene lalu dlu... Aku kan bru je lepas... so blh la share ngn korang yg nk tawen tu... hik.. hik... 

Langkah pertame.... 


korang kene p reg... p kursus kawen dlu.. x lame pon... 2 hari jer... sabtu n ahad... Yg pempuan tu kene pakai tudung tau... jgn nk slendang2 jer... 






Nanti dh abis pra perkahwinan... ari ahad mase nak balik tu t drg bg sijil pra perkahwinan korang.


Langkah 2


Korang kene p hospital... hospital gov je tau... wat appoiment (book tarikh) tuk buat ujian darah...  dtg pd hr yg korang dh book tarikh tu... p kaunter amik nombor.. byr singgit... amik borang kat kaunter n isi... t bile doc dh panggil t... pas cek t die tulis la negatif @ positif... kalau negatif t die bg balik borang korang nie...  


Langkah 3

 P Jais... amik borang kawen namenye BORANG 2A...Kalau malas p Jais.. korang p je bukak laman webnye.. download je borang kat situ... ade 2 borang... 1 tuk lelaki... 1 tuk pompuan.... 


kene isi borang nie lengkap..lengkap t means ngn dokumen2 sokongannye sekali....mende2 nie musti wat 3 bln sblm nikah... jgn buat last minit okeh... t menyusahkan ramai pihak...  ada Salinan IC bakal Penantin, Salinan IC saksi borang (2 org), 

salinan keputusan ujian HIV korang, 

salinan sijil pra perkahwinan, 

surat pengesahan bujang (lelaki sahaja/ tempat keje korang ble watkan).

Borang pihak lelaki yg dh lengkap musti bwk kat Penolong Pendaftar Nikah Qariah kat tmpat tinggal korang... bkn kat jais tau... jgn keliru...  bwk ngn saksi 2 org sekali (yg empunye salinan IC tu). 

Langkah 4

Bile dh dpt sign semua... p wat 1 salinan g... bwk p JAIS.. kawasan alamat umah lelaki... anta borang mesti lelaki... t drng sruh sign.. n t kene byr bape ek... kalau x silap RM10... aku pon lupe dh... hehehe... t org jais akan bg cm resit warne coklat.. besar A4. yg korang wat salinan td tu kan.. pihak JAIS akan amik... Ori t die bg korang balik...

Langkah 5

Pihak lelaki dh setel... pe g... bg la borang n semuanye tu kat pihak pompuan plk... pompuan buat bende yg same... tp mase nk sign kat Penolong Pendaftar Nikah Qariah kat tmpat tinggal ko tu.. msti bwk 2 saksi n sorang wali (apak ko/ abg dll)... n anta kat JAIS tempat perempuan plk.. prosesnye same cm lelaki td...


Langkah 6

~~~~Siap.....fuh..... bnyk kan?~~~~

Mase akad nikah t... pihak lelai kene sign borang nie lg... n kene byr duit kat tok kadi....

Last

Pas dh kawen... pg JAIS yg berdekatan ngn tmpat nikah korang tu... amik sijil kawen... biasenye akan siap 2 minggu dr tarikh nikah korang.... Dah dpt sijil kawen? ok p MAIS n JAIS S.Aalam tuk buat kad kawen.... kene bg 2 keping gamba... yg pompuan tu... gambo mnti bertudung tau... biasenye siap dlm bape jam.. paling lame pon 1 hr- 2 hr... 

Yahoooo setel.... arap2 sikit sebnyk ble jd panduan kwn2... slamat kawen... Oh ye... ni yg kalau kawen dlm ng selangor je tau... due2 bakal penantin pon kawen n alamat dlm selangor... huhuhu

xoxo
-ainlaily-




No comments:

Post a Comment