Ketam mmng dh mahal ye? Maklumlah lame dh x bli.. Td bli ketam 3 ekor, bli cili masak dlm 8-9 biji, bli terung 2 biji kecik n limau nak wat air tu 4 biji.. Semuanya rm25... Urm.. Blh tahan gk tu... Tp..mahal g klu p bli makanan siap kat pasar ramadhan kn? So sini aku sharekan resepinye..
Bahan2:
3 ekor ketam
1 sudu cili api(aku dh siap2 blander)-klu cili api ni d tumbuk g sdp.
2 batang serai (d titik/diketuk hujungnya)
1 biji Tomato
Garam
Gula
1 cawan air (cawan kopi kecil)
1/2 biji Santan
1/2 biji Nanas kecik
Cara2:
1)Cili api + serai + air digaul brsama smp bau cili hilang n smp cili masak.
2)masukkan santan + nanas dan gaulkan. Sentiasa kacau..sbb nanti takut pecah minyak.
3)masukkan garam + gula. Kacau.
4)Masukkan ketam n kacau.
5)Ketam dh hmpir masak, mskkan tomato.
6)Siap, sedia utk dihidang.
xoxo
-ainlaily-
No comments:
Post a Comment